Интервю с най-добрия играч в България - (z) JiM

 
Джимка, ти си най-добрият играч в българските турнири от доста време насам. Конкуренцията ли е далеч от истината или просто ти си с голяма преднина?

(z) JiM: Не смятам, че съм с голяма преднина. Нито макрото ми е по-добро, нито скоростта. Направо съм си един от най-бавните играчи. Има 2 неща, които ми помагат много специално в мачовете. Първото е, че давам всичко от себе си винаги. Всяка една игра я играя на 100% от начало до край без значение от опонента. Забелязал съм, че много от останалите играчи не са така. Например, в един от последните ми ZvP мачове, опонента ми се предаде и двете игри с по-голям лимит. В едната не беше просто с по-голям, а с двоен.
Второто е, че се подготвям наистина много преди всеки един от мачовете. Отново без значение кой е опонента.
Първия ми мач в груповата фаза на БСЛР беше срещу GGzzZZzz. За подготовка изиграх около 60 ЗвсЗ-та за 2 дни. В подготовката за мачовете срещу SCVFORCE и MukJa за полуфинала и финала на Псисторм Лигата специално научих две нови стратегии с общо поне шест разклонения в зависимост от отговора на опонента. Тренирах ги изключително много с Vesk0, OtherX, Kenzy, SPX, Madinho, Matt(2400 ММР Т), MukJa(преди финала), Ме_ТоKа, rAmEc, Kik0 и поне още 50 игри срещу други терани. С Vesk0 за една седмица направихме толкова много игри, че ми каза "за първи път те виждам толкова неуверен, да тренираш толкова много, личи си, че се чувстваш застрашен от SCVFORCE". Всъщност аз винаги тренирам по толкова много, но не защото се чувствам неуверен, а защото просто такъв ми е процеса на подготовка. "Every battle is won before it is fought." Sun Tzu
Искам да благодаря още веднъж на всички, които ми помогнаха за подготовката за различните мачове по време на Псисторм Лигата. :)

psistorm.eu/images/news/int-jim1.jpg


В Psistorm лигата не срещна особени затруднения. Имаше ли нещо в турнира и играчите, което да успее да те изненада?

(z) JiM: Приятно изненадан бях от това колко добре играят (p) headmaster и (p) omniorb. Бая се бях припотил, след като започнахме 0-1 мача с omniorb. Срещу теран имах огромното предимство, че винаги играя на муталиски и всички само това очакваха от мен. Подготвяха много мощни контра стратегии на муталиските, които съответно не са особено добри срещу друг стил на игра от зерга. Затова реших да се възползвам от имиджа си и да направя нещо тотално различно, и това е причината отстрани да изглежда, че нещата се случиха с лекота. Следващия път обаче няма да е толкова лесно, защото няма да е такава изненада и може и да ме натупат.

Къде бъркат сънародниците ни в отношението си към играта или нямаме по-млади играчи, които да искат да става по-добри и да имат времето, за да го сторят?

(z) JiM: Трябва по-често да си гледат риплеите, да ги анализират, да си намират грешки и в следващите игри да се стремят да ги коригират. Много играчи просто играят, правят едни и същи грешки всяка игра, и макар да имат прогрес по този начин, то той е минимален. Друго нещо, което не харесвам, е да се копират стратегиите, които са най-модерни при прогеймърите сега. Например в зерг срещу протос мача да се играе на 6 хатча хидри. Изключително трудна стратегия е и един 1800-2000 ММР зерг просто бива пребиван отново и отново, и въпреки това продължава да я прави.

Когато започвах да играя 1х1, Ничи ми каза, че докато хапва, гледа водове на прогеймъри, но само такива, в които печелят зергите и когато попадне на стратегия, която му харесва, я учи и я тренира след това. От тогава специално за ЗвсП аз правя същото. По едно време имах сигурно около 10 стратегии, които бях научил и ги въртях всяка игра, за да бъда тотално непредвидим в този мач ъп.(за разлика от ЗвсТ :D) Моят съвет е да се гледат водове от преди излизането на SC:R и да се учат и играят различни стратегии от "модерните". Когато се прилага стратегия, която е "офмета", опонентите често нямат трейнинг срещу нея и не играят оптимално, което води до много лесни победи. Има много стратегии, които не се прилагат вече при прогеймърите, защото са им намерили контри и са стигнали до извода, че вече не могат да печелят с тях, но тези стратегии са си супер силни срещу играчи под 2300 ММР.

С новия ASL се задават и промени при актуалните карти. Имаше ли шанс да се запознаеш с маповете и ако да, какви са впечатленията ти? Имат ли въобще картите особено значение за играта ти?

(z) JiM: Не съм запознат с новите карти. Картите имат огромно значение за играта ми. При подготовката ми за мачове си създавам план за всички сценарии - за когато сме на карта за двама, трима, четирима на близки позиции, четирима на крос, и също така за различните особености на всяка карта. Например на Blindside - карта за двама - разстоянието между базите е като крос на карта за четирима.

До колко подхождаш различно в стандартните игри и тези с някакво значение? Има ли разлика в резултатите ти, когато насреща има и някакъв залог?

(z) JiM: Винаги играя на 100% - и в нормални игри, и в турнирни игри. Разлика в резултатите ми има и причината е, че в турнирните игри винаги играя стратегиите, с които смятам, че имам най-голям шанс за победа. В нормалните игри често тренирам разни неща, които не са ми много ясни и съответно уинрейта ми е по-нисък.

Как тълкуваш първите минути в ZvP мача? Мислиш ли, че протосите, които започват с гейт, вече имат много тайминг проблеми, за които да се притесняват?

(z) JiM: Когато протоса стартира на гейт, ограничава много възможностите на зерга. Докато при фордж опън зерга може да направи 15 различни стратегии и в същото време да не позволява на протоса да го скаутне, докато не излезе корсара. За мен гейт опъна е по-оптимален за протоса и по-неприятен за зерга.

psistorm.eu/images/news/int-jim2.jpg


Бързият Lair и муталиски изглеждат задължителни за контролирането на ZvT мача. Има ли шанс зерга в днешно време, ако няма супер контрол?

(z) JiM: Краткият отговор е "не". Ако един зерг не използва муталиски, то опциите му са доста ограничени. Останалите опции също са силни, но ако се правят от време на време, а не всяка игра, защото за терана е много лесно да се справи с агресията от страна на зерга, когато знае, че не трябва да се пази от крилати патки. Играта на муталиски вдига уинрейта и на игрите, в които не се правят муталиски.

Топ играчите изглеждат много агресивни. Хидрите срещу протос и мутите срещу теран идват възможно най-рано. Дните на сляпото макро май отдавна отминаха. Сега това не е достатъчно или просто зергите нямат интерес да оставят останалите раси да се развиват спокойно?

(z) JiM: Аз винаги съм бил фен на агресията от рано. Като направя някакъв демидж в началото на играта, след това ми е много приятно и лесно да играя. При сляпото макро се получават много дълги и мъчителни игри. Може би така го усещам, защото съм бавен и ми е слабо макрото.

Кое според теб дава най-голяма разлика в подобряването на един играч? По-доброто макро, скаутването, микрото? На какво съветваш да наблегнат по-слабите, за да не са толкова слаби и силните, за да станат още по-добри? Коя е лесната за коригиране грешка, която виждаш най-често?

(z) JiM: Най-голяма разлика дава подобряването на разбирането на играта. Да се разбере защо се правят определени неща, а не да се копират на сляпо. Съответно това подобрява взимането на решения по време на игра - каква армия да се прави, къде да се атакува, кога да се атакува и кога да се играе в защита, и т.н. Хубаво е да се наблегне върху анализите на игри - на собствените и на други играчи. Много е полезно да се задават въпроси на по-добри играчи.

Нещо, което може да подобри играч от всяка раса и на всяко ниво, е да се концентрира върху оптимизацията на първите 3-4 минути на играта. Сплита на работниците, изместването на ларвите отляво на хатчерито за зергите, пращането на следващите работници на най-оптималните минерали, билд ордера да се прави максимално добре, позицията на сградите и т.н. Тези неща може да не изглеждат толкова важни, но всъщност дават много голямо отражение. Понякога 1-2-3 секунди на един по-късен етап от играта са ключови за това дали ще спечелим играта или ще я загубим. Оптимизацията през първите минути на играта ни печели тези няколко секунди.

Има много единици, които показват колко точно добър е един зерг, но scourge факторът винаги ми се е струвал малко подценяван. Кога и как ги използваш? Имаш ли съвети и принципи или нещата, както при ламерчета като мен, се случват на мига? 🙂

(z) JiM: За мен е важно да се сетя на време, когато ми трябват скорджи. Да направя и да ги сложа на правилното място преди да дойде шътъла или дропшипа, а не след като дойде, да се сетя да сложа за втория път :D. Също така да се направят скорджи преди да станат веселите, а не след като ги видя, да се сетя, че ми трябват. Мута/скордж срещу корси микрото си има своите особености. Често се случват такива битки в 2х2 игрите. Трябва да се сбият муталиските първо и след това да дойдат скорджите. Сбият ли се първо скорджите, всичко умира без да се убие и един корс. При ЗвсЗ е важно да се прецени кога да се правят скорджи и кога да не се правят. Микрото със сигурност си има значение, но аз лично не съм наблягал върху тренировката му.

Кои са моментите, в които си казваш, че ти предстои лесна победа и няма как да загубиш играта, макар още да не си спечелил?

(z) JiM: Играя на 100% винаги. Не се отпускам, след като имам предимство, защото нещата много бързо могат да се обърнат. Трябва да има състезание за най-много работници и да имам огромно предимство, за да не довърша играта, а да започна да правя само дрони и да ги пращам в атака. :)

Какво е впечатлението ти от играчите из Европа и света? BSL е в разгара си. Имаш ли наблюдения и фаворити?

(z) JiM: Обичам да гледам старкрафт. Редовно гледам БСЛ стриймовете. Фен съм на Бонит, защото печели заради много доброто си разбиране за играта, агресия и микро. Като цяло е по-бавен и с по-слабо макро от останалите играчи, но въпреки това ги бие. В същото време е много спокоен и не издивява като някои други. Когато загуби се жегва леко, но това го кара да си гледа риплея, да си направи изводи за играта и се фокусира още повече следващата игра.

От прогеймърите чакам да се завърне Флаш, защото просто обичам да гледам някакви невероятни неща. Например ТвсТ битки с еднаква армия и да печели в 80% от случаите. :)
Когато играят други, винаги съм за зергите. :)

Жив ли е 2v2 мача при липсата на ladder?

(z) JiM: 2в2-то е по-живо от всякога, защото вече има ladder в ShieldBattery.

Не искам да подминаваме и случая в BG2 Ladder състезанието. Какво, в крайна сметка, стана с SCVFORCE?

(z) JiM: Колебая се дали да напиша подробно какво точно стана SCVFORCE или не. Хванах го да стрийм чийтва срещу Dewalt. Съответно печели ММР за състезанието по нечестен начин. Първоначалната ми реакция беше да го дисквалифицирам директно. След това реших да се допитам до останалите хора в БГ старкрафт общността и да видя какво е тяхното мнение. 20 души бяха на мнение, че трябва да бъде дисквалифициран, 7 души, че трябва да бъде наказан с нещо по-леко, и един човек беше на мнение, че не е направил нищо нередно. Споделих доказателствата, които имах и на всички им стана ясно, че в действителност е стрийм чийтвал. В този момент SCV-to си призна, даде някакво обяснение защо е постъпил така и след това започна да ме обижда. Не само мен ами и Нему поради някаква причина, и "всички олигофрени дето ги гони параноята". :D След това написа, че се отписва и няма желание да участва в нищо организирано от мен. Написа, че не смята, че е направил нещо грешно и си застава зад постъпката, а в същото време ме обвинява, че не е редно да споделям пред всички какво е направил и да му наранявам имиджа. Значи хем не смята, че е направил нещо грешно, хем му се наранява имиджа, като хората разберат какво е направил. Нещо няма логика, но както и да е. Жалко че няма да го видим във втория етап на турнира, защото за 23 дни беше направил 500 игри и е играча, който се разви най-много през последните няколко месеца.

Участва в организирането и на други инициативи. Има ли причина или просто сам се захвана, за да има кой?

(z) JiM: От време на време ми хрумват разни неща за правене, които ми се струват супер яки и ги правя просто ей така. Това може да е да избягам маратон(42км) сам ей така на стадиона, да се науча да правя набиране с една ръка, да организирам старкрафт състезание/турнир или нещо друго. Нямам някакви дълбоки причини и цели, поради които ги правя. Просто ми се струва яко и го правя. :) Едно от нещата, които ме кефи на тези състезания/предизвикателства/турнири, е, че хората се стимулират да играят повече и задобряват. :) Уменията, които съм развил, играйки старкрафт, са ми помогнали много в други сфери от живота.

format_align_left 10.02.2022 19:08 от LETALiS
favorite_border 4
comment 6 коментара

Xagec 
Е пък, готино.
 2     10.02.2022 23:19

Nemu 
Със Scvto сме Братя и сме си простили още преди да сме прегрешили, въпроса е в Пътя и изборите, които продължаваме да правим, а те само в Бог са по Лек и Мек начин.
Любовта Отдавна всички е Спасила, само чака Осъзнаване. Contentment
11.02.2022 06:22

Borislav    
С брат Нему този сайта все повече започва да прилича на сектантска сбирка.

Време е някой да го каже.

Леталис вече ти изтри коментарите веднъж, но реши, че не иска да си хаби времето с драми и наранени чувства на потребители. За разлика от него нямам такива скрупули. Официално предупреждение! Надявам се любовта те закара до състояние на баланс, а не до безконечно словоизлияние на алогични глупотевини.
 1     11.02.2022 09:32

Nemu 
Секта е нещо Отсечено от Цялото, иначе няма лошо и ти нещо да си казваш, стига да ти помага.
Официално не зная за какво ме предупреждаваш, че много Любов задвижих в site-а или?
Иначе секция Духовни Благини още седи при search, който търси намира. Гномчето
11.02.2022 10:44
Borislav    
Нека си остане там. Бих го приел за доброкачествено образование, ако не се разраства.

А сега по темата и тя интервюто с Джим...
11.02.2022 11:00
Nemu 
Сърчице опцията на Леталис избрах за interview-to, знае каква опция да дава.
11.02.2022 11:28

Моля, влезте с потребителско си име, за да напишете коментар.
Затворени залози
Psibet Топ 10
215651. hugoagogo
23002. seriosblack
13523. HloKeY
12124. eNeXPi
7995. saLvation
5806. Engineer
5407. GreenCorsair
5188. Tangra
4769. vader
44210. troublemaker
2019 WCS Winter
2019 WCS Winter
160951. StarSwarm
85482. seriosblack
58363. Engineer
10824. LETALiS
2795. hugoagogo
2046. ShteTiGoKajaSpeseN
1887. LimYuLameR
808. Dakata
709. vader
6510. Shibi

Големите печалби
+11200
1. StarSwarm
+10000
2. StarSwarm
+9952
3. Engineer
+9833
4. Engineer
+9283
5. Licus
Грубите грешки
-43200
1. StarSwarm
-38386
2. Engineer
-35150
3. Engineer
-16853
4. Licus
-11223
5. StarSwarm

Facebook       Twitter       От 18.11.2007      За съдържанието       Пиши ни