nichy -
Виж сега изобщо не виждам смисъл да спорим кой е по- голям.
Никъде не отричам, че Пратчет е голям, велик, добър творец както и да го кажем все ще е вярно.
Но книгите му определено не влизат в рамките на епичното фентъзи, жанра чието начало до известна степен е поставено именно от Толкин. Пратчет е по- скоро хуморист, който използва фентъзи рамката и фината ирония за да ни срещне със същите проблеми, които много често са в живота. По- скоро бих казал, че той иронизира абсолютизирането във фентъзито, което е и съвсем резонно с оглед на това какви тонове хартия се бълват и колко пъти из страниците им някой учудващо приличащ на всички останали герои герой спасява вселената :)
И btw, Грасте, с цялото ми уважение. Много повече разбирам от фентъзи отколкото допускаш и честно казано дали Пратчет пише фентъзи или не е въпрос, който съм дискутирал с много фентъзи маниаци и някой твърдят, че шантавите му светове са достатъчно основание да го сложим в тази категория. Лично аз съм на малко по другото мнение, че Пратчет създава нещо доста уникално и по- скоро бих му измислил нов жанр отколкото да го слагам в рамките на жанр, който самия той иронизира. :)
Пийс *grast*