Replays
StarCraft 2
BroodWar
Heroes of the Storm
Random

За четенето на книги...

nichy  -   
Знам, че темата е абсурдно изтъркана, може и преди да е имало такава тема тук, обаче аз днес като се събудих и се протегнах да си взема книгата, която стои до главата ми за да почета преди ставане за пореден път се замислих- "к'во всъщност става с четенето?".
Не че нещо ама хората които висят много пред комповете обикновено не четата много...
Любопитно ми е каква е ситуацията и ако четете то какви книги предпочитате?
Има ли изобщо смисъл да се чете според вас ? :)
22.01.2009 10:44

Losso  -  
Аз не чета много, само когато ми попадне някоя книга на английски или когато нямам нет дълго време.. Просто предпочитам друг вид изкуство - музиката, 2те могат да бъдат много сходни.
22.01.2009 11:10

vader 
Аз си чета. И харесвам да чета книги. Даже гласувам за любимата си книга.
22.01.2009 13:28

LETALiS  -   
Аз чета каквото Вейдър ми даде, иначе не се и сещам. :) А книги интересни колкото искаш...
22.01.2009 13:30

nichy  -   
Vader wrote:
Аз си чета. И харесвам да чета книги. Даже гласувам за любимата си книга.

А коя е тази книга?
22.01.2009 14:01

kpacbo  -  
и аз не чета много книги.. ма за сметка на тва учебници.. *plzdie*
22.01.2009 14:14

vader 
Властелинът на пръстените. Да живее тази мощна книга.
22.01.2009 14:15

nichy  -   
Ааа :)
Мощна е книгата, макар че много хора го плюят Толкин.
И на мен не ми е любим всъщност.
Но трябва да се признае, че може би е номер едно във фентъзито за всички времена :)
22.01.2009 14:37

vader 
Така е, nichy. Толкин е мощ. И е най-добрия във фентъзито.
22.01.2009 15:27

Ton4ef 
Толкин е мощ.. даа!! :)
Аз, ся от началото на 11 клас се сетих, че има едно нещо, наречено "книга" и като ми дойде музата, си чета.. =)
22.01.2009 16:06

Kerrhigh 
При мен положението е като при Losso. Сега съм се зачел по Kiss - Зад Маската *music*
22.01.2009 18:54

Gotti 
И аз чета книги ама вече по-малко. :(
22.01.2009 20:28

Jens 
nichy wrote:
Ааа :)
Мощна е книгата, макар че много хора го плюят Толкин.
И на мен не ми е любим всъщност.
Но трябва да се признае, че може би е номер едно във фентъзито за всички времена :)

Съжелявам, но си в голяма грешка.
Един е номер едно и няма две мнения по въпроса!
Terry Pratchett
Не го казвам защото всяка книга съм му я чел за максимум 2-3 дена ( малки са ), а защото всички са го признали.
Фентъзи = Terry Pratchett

Виж за Sci-fi няма номер. Иначе едно време четях доста книжки. Истината е, че няма от къде да си ги вземам в момента. Просто не мога да си позволя да си купя, а и тука няма от къде.
22.01.2009 21:06
Редактирано от Jens на 22.01.2009 21:06

vader 
Jens, може да те разочаровам. Обаче Тери Пратчет не е най-добър във фентъзито. Всички са признали Толкин. Прочети повече по-въпроса и се убеди в моето твърдение.
22.01.2009 22:25
Редактирано от vader на 23.01.2009 13:13

nichy  -   
Абсурдно е да се опитваме да сравняваме Пратчет с Толкин.
Пратчет е хуморист и това, което пише е силно казано фентъзи.
Не искам да кажа че не е стойностен творец.
22.01.2009 22:36

Jens 
Vader, чел съм достатъчно за да твърдя това нещо. Мразя да съм голословен. И като съм казал това явно съм имал причина.

Толкин бе непознат за мнозина до преди да му филмират книга в три страшно високо бюджетни филма. И все още мога да твърдя, че книгата му е до няква голяма степен децка и без особен замисъл.

Що се отнася до Пратчет. Последните години му филмираха 2-3 книги ( не съм сигурен точна бройка ). Английски филми и много евтини продукции. Като цяло бих казъл пълен провал. Но той е най-големият и без да му филмират творчеството.
На пръв поглед книгите му са много елементарни и снобарски, но на пръв. Има много оригинални идеи и страхотно чувство за хумор. Просто, докато четеш се смееш и отпочиваш.

"Света на диска" е признато най-добрата фентъзи поредица ! Не го казвам аз.

Когато такива като Толкин и Роулинг почнат да си продават книгите сами, а не Холивуд. Ще ги призная. Истина е, че са децки ... нищо против децката литература. Някой ден ще ги препоръчам на децата си.
22.01.2009 22:42

LETALiS  -   
Защо спорите, при положение че това е въпрос на предпочитания. И двамата са признати от много хора.
22.01.2009 23:05

nichy  -   
Всъщност са различни.
Но, Jens, с риск да те обидя ще спомена, че само човек който няма никакво понятие от "Властелина..." би могъл да каже, че книгата е детска. Плюс това Пратчет трудно би могъл да мине за фентъзи. А че има някаква идея в книгите му така е несъмнено.
Що се отнася до филмите холивуд и продажбите. "Властелинът..." е доста популярна книга далеч преди да е филмиран, макар че трябва да се признае, че една скъпа филмова продукция неминуемо прави книгата по- популярна.
А братчеда Хари нямам намерение да го коментирам :)
23.01.2009 09:09

nichy  -   
Виж сега изобщо не виждам смисъл да спорим кой е по- голям.
Никъде не отричам, че Пратчет е голям, велик, добър творец както и да го кажем все ще е вярно.
Но книгите му определено не влизат в рамките на епичното фентъзи, жанра чието начало до известна степен е поставено именно от Толкин. Пратчет е по- скоро хуморист, който използва фентъзи рамката и фината ирония за да ни срещне със същите проблеми, които много често са в живота. По- скоро бих казал, че той иронизира абсолютизирането във фентъзито, което е и съвсем резонно с оглед на това какви тонове хартия се бълват и колко пъти из страниците им някой учудващо приличащ на всички останали герои герой спасява вселената :)
И btw, Грасте, с цялото ми уважение. Много повече разбирам от фентъзи отколкото допускаш и честно казано дали Пратчет пише фентъзи или не е въпрос, който съм дискутирал с много фентъзи маниаци и някой твърдят, че шантавите му светове са достатъчно основание да го сложим в тази категория. Лично аз съм на малко по другото мнение, че Пратчет създава нещо доста уникално и по- скоро бих му измислил нов жанр отколкото да го слагам в рамките на жанр, който самия той иронизира. :)
Пийс *grast*
23.01.2009 11:47

Jens 
За мен Пратчет си пише фентъзи и не мога да допусна друго. Защото ако не е фентъзи, то остава само хумор/комедия. А еднозначно да кажеш за него, че пише комедия е абсурдно.
ДА! Властелина не съм го чел. Но за мен Толкин стана знаен ( лично за мен ) едва когато го филмираха. Сигурен съм, че за мнозина е така. Ще се опитам да потърся някаква статистика ( съмнява ме да намеря ) по този въпрос.
Граст и 2та филма съм гледал. Но определено екранизацията не е особено сполучлива. Просто си мисля, че това, което е написал не може да се екранизира. Светът, който ни обрисува е просто WOW !
nichy не се караме :) по-скоро спорим. И трябва да кажа, че с малко хора може да се поспори да подобна тематика. Аз лично познавам само един.
Така, че за мен е по-скоро удоволствие. Всичко е субективно в края на краищата.
Продължавам да твърдя, че Толкин пише по-скоро за деца.

ПС: Явно никой не иска да коментира Роулинг .. и с право !
23.01.2009 12:48

Facebook       Twitter       От 18.11.2007      За съдържанието       Пиши ни