Турнири и събития
18:30
Replays
StarCraft 2
BroodWar
Heroes of the Storm
Random

За толерантността

Borislav  -   
Малко разсъждения ще нахвърлям в тази тема, която сега отварям.
Тези дни се консултирах с Леталис дали да се занимавам изобщо. Той предполага, че ще стане спам фест с хейтърски тъпотий, а аз съм сигурен, че ще стане така.

Общо взето следната тема ще я оформя в два абзаца:
- За мен;
- За всички останали.

Който не ме знае (въпреки, че рано или късно в това комюнити неминуемо се срещаме) аз съм Борислав и съм лидер на националния отбор и отбора на pSi (ТУК има повече информация) в дисциплините StarCraft: BroodWar (който по обясними причини не съществува от година и половина) и StarCraft2.
Историята ми като геймър в тази сфера датира от около 2002ра година. Докато бях млад играч и все още на никого непознат играех основно в West сървъра на Близ. Малко по малко започвах да играя с различни хора, да посещавам канали на различни корейски отбори, да играя срещу по-добри и стойностни играчи. Един ден започнаха да ми пишат разни корейци, които явно можеха да пишат що годе на английски и така тренирах с наистина добри играчи. Постигнах едно сравнително сносно ниво, побеждавах по-голямата част от добрите чужденци.
От тук започват размислите ми за толерантността.
- Никога, в нито един момент не съм си позволявал да се правя на интересен на хора с повече опит и повече умения, даже напротив, винаги се притеснявах да заговарям такива хора и като цяло трудно комуникирах с тях. Въпреки това човек, като стигне едно добро ниво, добрите играчи сами го намират и започват да се интересуват от него и да тренират заедно. Критикували са ме, критикували са ми играта и аз винаги съм гледал да извлека ползата от тази критика, като си взема бележка и се уча от знаещите и следя можещите.
През живота си никога не съм критикувал наистина успелите българи в гейминга, защото най-малкото те са вдъхновение за родния геймър. През годините сме се запознали с тях и мога ги уважавам защото са постигнали много повече от останалите (най-малкото!). Трябва да уважаваме тези които са преди нас.

Какво е положението в момента?
- Хората си цъкат, бият тук таме някого и стават голямата работа. Срещам често хора, които не са чували ника на Insomnia (демек X-са, човекът, който донесе златен медал на България в дисциплината WarCraft3 преди почти 10 години) или Beast (Christian - 3ти на WCG в BW), което според мен е умопомрачително. Никой не е длъжен да знае за тези хора разбира се, но ако твърди човек, че се интересува от играта и историята на България в електронните спортове, няма как да не ги е срещал тези никове.
А това, че не знаете някого не означава, че трябва да го подминавате с лека ръка. Човек, ако има претенции в дадена област то той знае историята и се опитва да пише бъдещето, поне своето.

Мен ме озадачава едно, през последните 4-5 години в българската сцена около StarCraft гейминга единствените хора които работим за нея, поддържаме я жива, с инфраструктура смея да кажа сме аз и Леталис.
Изведнъж идват нови хора, които си казват "Аз съм най великия" и не се интересуват от нищо друго освен самите себе си. Добре, бъдете щастливи, играйте играта, но не ни карайте и ние да ви казваме, че сте най-великите. Пред очите ми са минали буквално стотици играчи за последното десетилетие, които са дошли и са си заминали. Десетки турнири са се случили със и без награден фонд. Десетки лиги съм участвал и съм организирал. И много, много други неща са ми минали пред очите и ръцете, за да си позволя да признавам разни хора и да им казвам това което те самите искат да чуят.

Понеже започнах да вкарвам и Леталис в разказчето ми.
Преди няколко дни той ми каза как малко по-старите хора в тези среди като нас не сме достатъчно толерантни към новодошлите, как не ги търпиме и как гледаме снизходително едва ли не на тях. Може би е прав, но аз не съм съгласен.
Доказателство е чисто и просто отборът, който водя. В него сме постигнали един микс от BW имена и хора, които са напълно непознати за RTS сцената до момента. Разликата е там, че тези хора нямат самочувствие до небето и не държат да се знае за тях, а искат хората да говорят за техните успехи, когато бъдат на лице, а не за техните разпри в Интернет. Искат да се учат и да играят и го постигат.
- Да сте видяли, някъде zletak или invincible (например) да пишат колко са велики и как не искат да чуват мнението на разни хора? НЕ!
На същия принцип искам и да направя една евала на Giantt, който е имало и критики и хвалби към него, но той винаги е бил неутрален и просто си е гледал играта. Лично аз след някои мачове, които съм му гледал чат пат съм му давал някой съвет за играта му, може да не е бил добър, може и той да си го е знаел, но ако не друго ме е изслушвал (надявам се) и не е изглеждало, че си казва "къф си па ти да ми говориш за играта ми".

Такъв бях едно време, когато се учех и имах цели в гейминга. Такива хора и харесвам. Вече нямам нито желанието да се доказвам, нито чувствам нуждата да го правя, като играч. От друга страна винаги, когато някой ме потърси за помощ или съвет се отзовавам и помагам, ако разполагам с нужното време и възможност - списъка с играчи, които уча и съм учил да играят не е малък.
Въпреки, че аз имам различен подход, предпочитам да науча някого как да мисли правилно в играта, а не да зубри стратегии и билд ордъри. За да бъдеш най-добрия трябва да се научиш да мислиш правилно, да експериментираш и да измисляш нови неща, защото следваш ли вече отвърдените пътеки, ти със сигурност ще бъдеш на опашката зад този, който прокарва партината.

От тези ми разсъждения и мисли, и история аз окончателно заявявам, че толерантността ми свършва. Не мога да търпя хора, които не мислят. Не мога да търпя хора които се мислят за велики, а нямат и един истински успех. Не мога да търпя всезнайковци.
Вече няма и да се опитвам.

П.П. Всеки човек има различен праг, за да нарече нещо успех. За по-слабите успех може да бъде промоция в Мастър дивизия. За малко по-силните да вземе някой малък турнир. Просто, аз като човек видял доста през монитора летвата е вдигната малко по-високо.
Истински успех за мен бе когато Draco отиде в Корея да тренира и играе в корейските лиги - до този момент го бяха постигали това не много чужденци - Rekrul, Grrr, Elky, Legionnaire, PJ, Legend (може да пропускам още някой). Всеки има различни цели и идеали, но има една фраза "Човек е толкова голям, колкото са мечтите му", a аз мога да ви кажа не бъдете дребнави, ако искате да играете и да успеете не смятайте малкото за успех а се целете в звездите и ги свалете... до една!
09.02.2012 14:06

StarK 
nice, nice
i153.photobucket.com/albums/s218/basd5/rk8ncp.gif
09.02.2012 14:46

Klokotnitza 
TRUE STORY
09.02.2012 20:21

ArtOfDeath 
Добре казано Бобка напълно те подкрепям.Гномчето
09.02.2012 20:44

LorD DemoniC 
Общо взето следната тема ще я оформя в два абзаца:
- За мен - 90%;
- За всички останали - 10%.

Yao Ming
10.02.2012 11:26

fozyBG 
Доста неща казваш, които ми допадат и мисля за правилни. Надявам се само след време да има остатък от играчи, които не претендират с това, колко са направили, а резултатите им сами да се виждат от другите. Надявам се и сега да се променят доста неща в българският гейминг.
11.02.2012 02:28

LETALiS  -   
McFlouley написа:
Надявам се и сега да се променят доста неща в българският гейминг.

Първо трябва да има такъв, за да го променяме Angry Mad
11.02.2012 02:37

OutOfTouch  -  
Не съм сигурен, че тук е мястото за това, което ще публикувам, но от части е.
Това е стенографа :), от разговор, който проведох наскоро в един от .. що годе старите brood war сайтове. Няма как да не обърнете внимание на любезното отношение, което получих..и получавам непрекъснато там..още от регистрацията си към края на миналата година.
Тук е мястото да спомена, че се опитвам да направя нещо като паралел м/у приказките за нетолерантност на Borislav и нетолерантността във въпросният сайт и да кажа, че има още на къде да се пада :).
4 са главните герои: Моя милост, brood war играчи с никове:Templar,surfer4life и Tny.
Предисторията е такава, че от както имам регистрация в сайта се начетох на простотиите на последните две момчета, за това кой е по-добър.Нагледах се всякакви идиотски реплеи(включително и left заради позоцията, на която си се паднал) и един ден реших леко да се намеся в спора им:

OutOfTouch (6:13 2/10)
Insulting eatchother for a long period is an act of love..or high level of stupidity. Think about that.

Templar (6:45 2/10)
ahaha you sound the most stupid and ridiculous atm outofbrain , noone gives a shit about what u gotta say ^^ so just quiet down bitch and enjoy the show . kid tryin to settle differences LOL

OutOfTouch (8:11 2/10)
show ? what show ? i don`t see a show here. Oh..sorry..i forgot that low quality entertainment attracts low quality ppl. I'm sorry ..i wont disturb your joy anymore.

OutOfTouch (8:13 2/10)
We have something i common here..you give a shit about my opinion as mush as i give a shit about yours Templar.

Templar (11:26 2/10)
ahahaha stop your acting u damned faggot like to frantically try to look like u wouldn't care LOL thats why you post instantly after someone offends u ^^^^^^ , that's how u tried to pose from the very beginning when u started to pollute this site with ur retarded kindergarten flames , hicks like u arent rdy to talk the men's talk .. little kiddo

Templar (11:28 2/10)
*low quakity entertainment is for low quality ppl* LMAO i loled for 5min at this nerd attempt to be *good at repartee* ahahaha

Templar (11:29 2/10)
yo outoftouch we can clearly see how much u actually get hurt by someone insulting u here.. so being considerate about how u feel.. n stu

Templar (11:30 2/10)
stuff* , i actually want to say .. WE REALLY DONT GIVE A RATS ASS ABOUT U FAGGOT LOL GTFO AND GET A LIFE

OutOfTouch (13:08 2/10)
Dude..you could imagine every single crap in this world about me..and post it on my face. That's ok, i don't mind if this could solve your problems. I am hurt by insults??Really?Did i posted 4 paragraphs of shit speech about you? And i think you have some grammar problems..when you say "WE"..it actually means "I". I wish you fast recovery!

Templar (13:33 2/10)
YES I HAVE GRAMMAR MISTAKES ; u know why? BECAUSE I DONT GIVE A SHIT ABOUT U HAVING A HARD TIME READIN IT FUKN FAG lol

Templar (13:33 2/10)
^^

Templar (13:34 2/10)
JUST KEEP UP that effort of convincing us , or rather urself , that u dont mind and care , BUT U DO and it will always bother u ; some ppl just gotta be the victims of trolling and ur born for that role fukn lowlife

Templar (13:36 2/10)
LOL ur so fukn concerned about this community that u picked up the *we* just because u never ever could handle when noone even would take a poop on u worthless shit LOL

Templar (13:37 2/10)
LOL i thought when ted left i would never enjoy trolling a kid on this site so much , thx outoftouch , i appreaciate ur existence ^^ (happy now?)

surfer4life (13:46 2/10)
hey outoftouch, seriously just stfu, .. stfu .. ok ? jesus, JUST STFU !!!

OutOfTouch (14:52 2/10)
omg..more crap..i even wont bother reading. surfer4life..no more arguments ? just stfu :) ok :)

surfer4life (14:54 2/10)
THATS EXACTLY WHAT I TOLD U TO DO 3 TIMES IN THE LAST SENTENCE !!! STFU = STFU X4 !!

OutOfTouch (10:10 2/11)Just pathetic..but fuck..i love making you mad :). You are so easy :).

Надявам се да съм ви позабавлявал в тази иначе сериозна тема:). Идеята ми е, че тази малка общност на въпросният сайт е с лидери, които играят играта от 1998-ма година и мисля, че 1 от тримата споменати по-горе е един от тях. До колкото знам имат организирани няколко турнира с парични наградни фондове..т.е. не са толкова незабележими.
Аз, като нов потребител..получих това отношение там.Не съм очаквал нещо подобно от хора, които се предполага, че са навътре с материала както за играта така и житейски, но уви.
Аз също съм от най-старите в brood war и имената, за които говори Borislav са ми доста познати..макар и само от монитора и подобно отношение също ми е обидно, но както прочетохте се опитвам да не бъда твърде агресивен и да си гледам моята работа. Това пожелавам и на двама ви..Borislav и Letalis!*sm56*
11.02.2012 10:35
Редактирано от OutOfTouch на 11.02.2012 10:40

Borislav  -   
Ох, аз почнах да чета нещата и към средата спрях - просто боза от безкрайни обиди един към друг, малко ми писна...

Отделно, че са лидери, ама аз имам контакти с почти всички бивши администратори и организатори, които са вършели сек'ви неща в миналото и някой продължават и сега - като започнеш от Control (демек InControl сега), минеш през Xeris, Kimmoh, BMan и завършиш с безброй други хора... тея не съм ги и срещал като написани никове.

А допълнително се сетих и за ника на човека, който се досетих, че изпускам в "разказчето" ми - Assem също бе получил статус на progamer в Корея преди Draco.
11.02.2012 12:20

OutOfTouch  -  
И аз спрях да ги чета..има сигурно още толкова текст под формата на псувни.Жалко е..наистина. Много жалко.
11.02.2012 12:34

Xerg  - star_border  
Просто не им се връзвай на глупостите.

Винаги ще има някои, които ще се правят на голяма работа, с арогантно поведение и незначителни постижения. И винаги ще ги има тези, оценяващи нещата, които ти (Grast) и Letalis сте направили и продължавате да правите, за да съществува и добрата страна на българския гейминг.

Примерът на OutOfTouch показва, че навън положението не е чак толкова различно. Разликата е, че при нас играчите се познават и всичко е на по-лично ниво.
11.02.2012 14:20
Редактирано от Xerg на 11.02.2012 14:23

Borislav  -   
То си е така, просто разни нови индивиди явно не разбират и не могат да мислят адекватно и ми лазят по нервите с малоумщината си.

Отделно, преди малко гледах една интересна презентация от един от хората, които организират TEDxBG.

Човекът няма нито някаква харизма, нито умения да води презентация, но си личи, че е еродиран и малко или много се напънах да я издържа цялата и не съм разочарован.

[video]http://www.youtube.com/watch?v=U1w7rQiwT1c[/video]

Акцента идва там, че той (те) прави нещата, организират, кореспондират и т.н.
В един момент се лишават да различни видове медиино покритие или известен лектор, само и само, за да задържат принципите си.
Team work > all и никой не е повече от останалите, това трябва всеки да го разбере, за да може да бъде, в който и да е равноправен колектив.
01.03.2012 10:55

LorD DemoniC 
TeamworkBG = Диктатор + роби > all

Умишлено ще изпусна натегачи , актьори и други такива пе .... нали ...
01.03.2012 13:04
Редактирано от LorD DemoniC на 01.03.2012 13:05

LETALiS  -   
LorD DemoniC написа:
TeamworkBG = Диктатор + роби

Fuck Yeah Така си е ;D
01.03.2012 13:07

ArtOfDeath 
Имам честа да работя с Корейци в България, и въпреки че знам факта че работата в екип е много важно нещо, те ми го доказаха за пореден път. Така че се надявам да бъдат пренебрегнати всички дребни спънки и да продължавате напреди нагоре. :)
01.03.2012 13:59

will  -  
Интересна тема,която ме връща назад във времето

Преди,когато започвах да играя Броод в Хофа бях страшно толерантен. Не мога да кажа същото обаче за по-голямата част от играчите в сървъра по това време. И все пак бях решил да не обръщам внимание на глупостите,защото се интересувах само от играта. И БОГ ми е свидетел дълго време не им обръщах внимание. И така до един ден, в който от нищото ми се драсна клечката.

Ди Енд (Хепи Енд)
07.03.2012 21:29
Редактирано от will на 07.03.2012 21:30

vader 
Бориславе, винаги е било така. Не се дразни излишно е.
08.03.2012 08:14

Facebook       Twitter       От 18.11.2007      За съдържанието       Пиши ни